piątek, 27 grudnia 2013

Święta - keks.





Ciasto - składniki:
30 dkg.mąki, 20 dkg. cukru pudru, 20 dkg. masła, 4 jajka, 1,5 dkg. proszku do pieczenia.
Bakalie - składniki:
10 dkg. rodzynek, 5 dkg.fig, 10 dkg. migdałów lub orzechów włoskich, 5 dkg. smażonej skórki
pomarańczowej, 10 dkg. owoców w cukrze.


Bakalie umyć, osuszyć, posiekać na drobną kostkę i obtoczyć  w mące.
Włączyć piekarnik, aby się nagrzał.
Jajka oddzielić: żółtka od białek, ubić białka na sztywną pianę.
Masło utrzeć, dodając cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia (przesiać przez sitko).
Wymieszać dokładnie. Dodać bakalie i wymieszać. Masę wyłożyć do formy wysmarowanej
masłem i wysypanej tartą bułka, Piec 1 godz. w tem. 190*C.

                                                                                          Smacznego.



Rada: przepisy różnią się rodzajem i ilością dodanych bakalii.
Im więcej użyjemy bakalii, tym więcej trzeba dodać proszku do pieczenia.
Ja piekłam 50 min. w 190*C, inaczej by się przypalił. Różne mamy piekarniki, każdy wie ile
mniej więcej piecze swoje ciasto. Ciasto co roku wychodzi jednakowo.
Przepis pochodzi z gazetki ze sklepu "Albert"- 2001r. ,która miała zamieszczone kilka przepisów.
Dodałam proste zdjęcia.


niedziela, 15 grudnia 2013

Sernik korzenny.

Reniu - ciasto dla Ciebie.




Ciasto korzenne-składniki:
1/2 kost. margaryny (roztopić), 2 jajka, 25 dkg. cukru pudru, 200 ml. mleka, 1 łyżeczka sody,
40 dkg. mąki pszennej, 1,5 łyżki kakao i przyprawy do piernika.

Ciasto serowe-składniki:
1/2 kg zmielonego twarogu, 4 jajka, 1/2 szkl. cukru pudru, 1/2 kost. margaryny (roztopić),
2 łyżki budyniu waniliowego (w proszku), olejek waniliowy.

  1. Ciasto korzenne: rozpuścić margarynę, ostudzić. Jajka ucieram z cukrem, dodaję przesianą mąkę, sodę, kakao, mleko i przyprawę do piernika. Wlewam margarynę i mieszam wszystko razem.
  2. Ciasto serowe: margarynę rozpuszczam, studzę. Jajka oddzielam, białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ucieram z cukrem, dodaję twaróg, budyń i  margarynę. Dokładnie wszystko wymieszać. Połączyć pianę z białek z masą serową.
  3. Blaszkę wykładam pergaminem. Włączyć piekarnik na 180*C.
  4. Wylewam ciasto korzenne na blaszkę - zostawiając 3-4 łyżki ciasta do dekoracji góry ciasta.
  5. Na to wylewam ciasto serowe, a na nie pozostawione ciasto korzenne (nakładać małą łyżeczką kleksy po cieście, wedle swojej fantazji). 
  6. Ciasto wstawić do piekarnika na 60 min.
  7. Po upieczeniu można posypać ciasto cukrem pudrem.


                  Smacznego życzę!


P.s.- do tego ciasta użyłam gotowego naturalnego serka- 2 opakowania (zmielonego, 1 op. 330g.).
Nie zwiększałam żadnych składników ciasta, ani nie zmniejszałam.
Jedynie do masy serowej dodałam,
cukier waniliowy do żółtek zamiast olejku. Użyłam blaszki o wymiarach 23 x 38 cm,
blaszka ma 4,5 cm.
wysokości i takie było wysokie ciasto. Zwykle ciasto piekę ok. 45 min. - to piekłam
50 min. w 180*C.
Ciasta ucieram w osobnych garnkach, dopiero łączę na blaszce.

Życzę smacznego - ciasto z korzenną nutą - polecam.  Przepis z gazety "Tina"- przepis czytelniczki.


wtorek, 10 grudnia 2013

W-Z z kaszy manny.





Ciasto-składniki:
10 dkg. margaryny (roztopić), ostudzić, dodać 2 łyżki miodu.
3 szkl. maki, 1 szkl. cukru pudru, 1 łyżeczka sody, 2 jajka.

Krem-składniki jedna porcja:
1/2 l. mleka + 4 łyżki kaszy manny, ugotować na gęsto.
15 dkg. masła, 1/2 szkl. cukru pudru-utrzeć razem, dodać do ostudzonej kaszy i wymieszać dokładnie.      
= na ten przepis najlepiej 1, 1/2 do 2 porcji kremu = wtedy ciasto nie jest za suche.

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier, jajka, sodę i rozpuszczoną margarynę z miodem.
Zagnieść ciasto, nie za długo. Uformować z ciasta wałek, podzielić go na 3 części.
Przygotować blaszkę bez jednego brzegu, posmarować i wyłożyć pa-złotkiem.
Włączyć piekarnik na 170*C. W tym czasie rozwałkować 1-szą cz. ciasta cienko na blasze,
najlepiej wałkiem bez uchwytów lub butelką, wtedy można dotrzeć do brzegów blaszki.
Upiec na złoty kolor.
Ciasto może się kleić, więc tylko trochę oprószyć mąką wałek i dokończyć wałkowanie ciasta.
Zrobić tak z następnymi częściami ciasta. Gdy ostygną, pościągać z niego pa-złotko, uważając
aby nie pękło ciasto. Ciasto jest sztywne i cienkie.
W tej samej blaszce ułożyć 1-szą cz. ciasta i posmarować połową kaszy.
Na to położyć 2-gą cz. ciasta, posmarować resztą kaszy i przykryć 3- cz. ciasta.
Tak złożone ciasto wkładam do dużej reklamówki, zawijam szczelnie na jakieś 3-4 godz.
Potem przekładam do lodówki.
Najlepiej to ciasto zrobić dzień wcześniej, wtedy dobrze namięknie.
Pokroić i posypać cukrem pudrem.


                       Smacznego!


P.s.- składniki tego ciasta to jedna porcja, ja robię półtorej porcji na blaszkę, aby było trochę grubsze.
Wymiary blaszki to 40 x 26 cm. Ciasto jest słodkie, ale dzieci za nim przepadają.
Gdy były małe często je robiłam, gdyż nie piły kaszy z mlekiem, to była taka mała alternatywa.
Gdy nasiąknie prawie samo się rozpływa w ustach i szybko znika,
w każdym bądź razie u nas. Kilka zdjęć.