niedziela, 30 listopada 2014

Bigos z cukinii.




Składniki:

1 kg. cukinii lub kabaczka, 2-3 cebule, 40 dkg. pomidorów, 20 dkg. kiełbasy,
2 łyżki oleju, sól, pieprz, mielona papryka, natka pietruszki.
łyżka tłuszczu i łyżka mąki na zasmażkę.

Wykonanie:
Cukinię lub kabaczek obrać ze skóry, przekrajać na połowy, wydrążyć gniazda nasienne. 
Pokrajać w kostkę lub w niezbyt grube słupki. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na oleju w garnku 
nie rumieniąc, włożyć pokrajaną cukinię, podlać wodą do nie całej jej wysokości, którą wypełnia
w garnku. Mieszając od czasu do czasu, gotować (ale nie rozgotować, szybko mięknie) w nieco odkrytym naczyniu.
Kiełbasę lub parówki drobno pokrajać, dodać do potrawy. Następnie włożyć obrane ze skórki, 
drobno pokrajane pomidory, przyprawić do smaku solą, pieprzem, mieloną papryką oraz zasmażką 
z łyżki tłuszczu i mąki. Przed podaniem posypać sporą ilością natki pietruszki.
Podawać z ziemniakami lub z pieczywem.


Smacznego.!



Z tej porcji wychodzi 4 - 5 miseczek bigosu. Dobra potrawa na ciepło. Tej zasmażki można 
dać trochę mniej, bigos będzie lepszy w smaku, ale to moja wersja. Bigos jest lepszy jak
3 godz. postoi, wtedy cukinia przyswoi sobie bardziej przyprawy. Można go jeszcze doprawić. 
Warto spróbować cukinię w smaku, czy nie jest gorzka, aby nie zepsuć całej potrawy, 
zanim dodamy pomidory czy kiełbasę.
Gorzką cukinię wyrzucić.