poniedziałek, 15 grudnia 2014

Obwarzanki kruche.





Składniki:
40 dkg. mąki, 25 dkg. masła, 10 dkg. cukru pudru, 4 żółtka gotowane,
2 żółtka surowe, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy,
sok z 1 cytryny.

Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, dodać surowe żółtka, przetarte przez sitko
ugotowane żółtka, a na końcu sok z cytryny i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrobić ciasto.
Z ciasta toczyć małe wałeczki i formować z nich obwarzanki. Ułożyć na blasze wyłożoną pergaminem,
lekko z góry posmarować białkiem. Piec w tem. 170*C ok 8-10 min.
Gorące obtoczyć w cukrze pudrze. Można przed upieczeniem włożyć w środek kandyzowany owoc.

Smacznego!





Tak mniej więcej wyglądało moje łączenie obwarzanków. W czasie pieczenia najlepiej je obserwować
po spodzie, są bardziej rumiane niż góra podczas pieczenia. Ciasteczka szybko się robi i są kruche.
Jeśli nie posmarujemy obwarzanek białkiem wyjdą z piekarnika blade.
W zależności jakie zrobimy duże, ale moich wyszło ok. 50 szt z tego przepisu.
Przepis pochodzi z książki "100 nowych przepisów" - siostry Anastazji.
Robiłam dzisiaj "Pierniczki okrągłe", z blogu poleconego przez córkę - które także szybko można
zrobić i są kruche. Wypróbowałam i polecam, akurat zdążycie upiec na święta.