-
Składniki:
4
szkl. mąki, 2 szkl. cukru pudru, 2 szkl. mleka, 20
dkg. marmolady,
2 jajka, 5 dkg. oleju, 1 przyprawa do piernika,
cukier waniliowy,
-łyżka
octu
-łyżka
sody oczyszczonej- dodać na sam koniec tuż przed wlaniem
ciasta do
formy.
Wszystkie
składniki włożyć do garnka, oprócz octu i
sody.
Wymieszać dokładnie razem na jednolitą masę.
Potem
dodać łyżkę sody i łyżkę octu, wymieszać i wlać do dwóch
prostokątnych foremek.
Piec
w nagrzanym piekarniku w 170*C – 40 min.
Ciasto
można przełożyć masą, przecinając je dwa
razy
w wzdłuż swojej długości.
Masa:
na
dwie foremki ciasta, ugotować budyń z 3/4 l. mleka
i
2 małe budynie waniliowe lub kakaowe. Ostudzić.
Utrzeć
3/4 kostki margaryny lub masła, dodając
porcjami
ostudzony budyń, dokładnie wymieszać.
Każdą
stronę ciasta najpierw posmarować marmoladą lub dżemem,
a potem
przełożyć częścią masy.
Najlepiej
gdy ciasto przełożymy masą wieczorem,
przez
noc ciasto nasiąknie i będzie wilgotne.
Z
tych składników, wychodzi dwie prostokątne
blaszki
ciasta. Dno blaszki to: 32 cm.x 9 cm.