niedziela, 16 października 2016

Mufinki z kefirem






Składniki sypkie:
2 szkl. mąki, 3/4 szkl. cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 

razem wymieszać. 
Składniki mokre:
1 jajko roztrzepać, 1 szkl. kefiru, pół szkl. oleju - dokładnie wymieszać.


Mokre składniki dodać do suchych, niezbyt dokładnie wymieszać.
Rozłożyć po większej łyżce ciasta do papierowych foremek, upiec.
Włączyć, nagrzać piekarnik na 200*C . Piec 20 minut.  ok.12 szt.

Jeśli ciasto jest za gęste, dodać kefiru lub mleka ( zależy od mąki ) 

- ale ciasto nie może być za bardzo gęste.
Przepis pochodzi z internetu - dostałam od córki. Szybko można je zrobić.
Przypominają mokrą babkę z nutą lekkiej kwasowości.




Murzynek





Składniki na jedną porcję: 
1kost. margaryny, 4 łyżki wody, 1 1/2 szkl. cukru pudru, 3 łyżki kakao
 – te składniki zagotować w garnku i ostudzić.

dodatkowo: 3 jajka, 1 1/2 szkl. mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Z ostudzonej polewy odlać pół szkl.- na później jako polewa ciasta, 
albo pozostawić całość do ciasta (ja z reguły zostawiam).
Jaka oddzielić – żółtka od białek. 
Ubić pianę z białek na sztywno ze szczyptą soli. 
Żółtka dodać do polewy, wymieszać. 
Przesiać mąkę przez sitko, dodać razem z proszkiem do pieczenia – 
wymieszać powoli dodając po łyżce piany, aż do skończenia. 
Dokładnie wszystko razem połączyć.
Włączyć piekarnik, ustawić na 170*C - nagrzać.
Wysmarować blaszkę keksową: wyłożyć boki krótkie pa-złotkiem, 
a następnie blaszkę pergaminem. Wlać ciasto do formy i piec – 45 min.
Po ostudzeniu, polać ciasto polewą czekoladową.

Polewa: 
1/3 kost. margaryny, 4 czubate łyżki cukru pudru, 1 czubata łyżka kakao, 
1 łyżka wody. Wszystkie składniki wymieszać i rozpuścić podgrzewając - nie gotować.

sobota, 8 października 2016

Sernik czarno-biały z brzoskwiniami.




Ciasto:
2 szkl. mąki, pół szkl. cukru pudru, 20 dkg. margaryny Kasi, 2 żółtka, 1 łyżeczka proszku
do pieczenia, 2 łyżeczki kakao.

Masa serowa:
80 dkg. twarogu ( dwa razy zmielonego ), 6 żółtek, 4 białka, ok. 2/3 szkl. cukru pudru,
3/4 kostki masła, 1 budyń śmietankowy, 1 puszka brzoskwiń.

Pianka: 4 białka ubić na sztywno z 2/3 szkl. cukru pudru. Pod koniec ubijania dodać budyń
i wymieszać.  Brzoskwinie odcedzić na sicie.

Mąkę przesiać na stolnicy, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto nożem lub siekaczką,
potem zlepić szybko rękoma.
Podzielić na dwie nierówne kulki - większą na dół blaszki, mniejszą na górę ciasta -
jako kruszonkę. Wstawić na 30 min. do zamrażalnika.

Ser zemleć dwu-krotnie.Tłuszcz utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.
Dodać żółtka, wymieszać. Następnie dodawać po 2-3 łyżki sera do wyczerpania.
Dodać budyń i wszystko razem wymieszać.
Blaszkę wysmarować tłuszczem i wyłożyć pergaminem. Ja krótsze boki blaszki wykładam
pozłotkiem. Około 2/3 ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na blaszkę.
Wyłożyć połowę sera, na niego położyć osączone, przekrojone brzoskwinie
i przykryć je drugą połową sera.
Na górę wyłożyć piankę, a na nią zetrzeć równomiernie resztę ciasta.
Piec około 50-60 min. w temperaturze 180-200*C. W zależności od piekarnika.

Podana jedna porcja ciasta. Ja piekę półtorej porcji w blaszce o wymiarach 26 x 38 cm.