Biszkopt kakaowy - podstawowy:
6 jajek, 1 szkl. cukru kryształu, 3/4 szkl. mąki pszennej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
2-3 łyżeczki kakao.
Biszkopt jasny - podstawowy:
6 jajek, ! szkl. cukru kryształu, 1 szkl. mąki pszennej, 1płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Wykonanie: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka - wymieszać. Dodać mąkę zmieszaną
z proszkiem do pieczenia.
Do biszkoptu ciemnego dodać kakao i wymieszać. Wylać na formę wyłożoną pergaminem
i piec w tem. 160-180 *C ok.30-40 min. Do tego ciasta - ciemny biszkopt upiekłam z 5-ciu jajek.
A jasny biszkopt jest z 4-ch jajek, po upieczeniu posmarować marmoladą, zwinąć w roladę
i pokroić na krążki. ( ja pokroiłam na
21 cz. - na blaszce ułożyłam - 3 i pół rzędów po 6 krążków).
Masa: 1/2 litra mleka, 4 żółtka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 szkl. cukru kryształu, 1 cukier waniliowy,
1 łyżka mąki pszennej, 1 kost. masła lub gotowy budyń ugotować - (ja robię półtorej porcji masy
i 3/4 kost. masła).
W 1/2 szkl. mleka roztrzepać żółtka, obie maki, resztę mleka zagotować, dodając cukier kryształ
i cukier waniliowy.
Następnie dodać roztrzepane żółtka z mąką i ugotować budyń. Jak ostygnie - masło utrzeć,
dodawać po trochę, wymieszać
w całości. Masę podzielić na dwie części.
Składniki: 1 puszka brzoskwiń, 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe,
rozpuścić według przepisu.
Przełożenie ciasta:
Biszkopt ciemny - na niego połowę masy budyniowej - ułożyć krążki z rolady na płasko
obok siebie - drugą połowę masy budyniowej - pokrojone brzoskwinie - zalać tężejącą galaretką.
Smacznego!
P.s. przepis z książki s. Anastazji - "Nowe przepisy". Dodaję tutaj dodatkowo zdjęcia z pieczenia.
Blaszka o wymiarach 37 x 26 cm. Biszkopt wkładam do nagrzanego piekarnika.
Ciasto robię na wieczór i wkładam do lodówki, aby dobrze stężało. Polecam.