
Składniki:
1 szkl. Mleka, 1 szkl.
Wody, 1 jajko, 1,5 szkl. Maki, łyżka oleju, pół łyżeczki soli.
Farsz:
75 dkg. szpinaku, 2 ząbki
czosnku, 2 łyżki oleju, 5 dkg. Masła, 20 dkg. Fety,
15 dkg półtłustego twarogu, łyżka maggi, pieprz i sól.
15 dkg półtłustego twarogu, łyżka maggi, pieprz i sól.
Polewa:
pół szkl. Śmietany 18%,
1/4 szkl. Mleka, jajko.
Wykonanie:
Z podanych składników
przyrządzić ciasto
i usmażyć naleśniki.
Szpinak przebrać, odciąć ogonki, starannie wypłukać,
króciutko
z blanszować, osączyć i grubo posiekać.
Na patelni rozgrzać olej
i masło, wrzucić posiekany czosnek, chwilę smażyć,
dodać
szpinak i smażyć, mieszając, 5 min.
Fetę i biały ser
rozgnieść widelcem i wymieszać ze szpinakiem, doprawić solą,
maggi i pieprzem. Zdjąć z ognia.
Naleśniki smarować
farszem i zwijać w rulony.
Ułożyć naleśniki w
wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym,
zalać polewą ze
zmiksowanej śmietany, mleka
i jajka. Zapiekać 30-40
min. w tem. 180*C.
Podawać z sałatą z
pomidorów.
Smacznego!
Wychodzi 6 naleśników z
tej porcji.
Ten samym farszem można
nadziać również cannelloni
(gruby makaron rurki) i
pierożki lub przełożyć płaty lazanii,
a potem zapiec sosem
beszamelowym lub pomidorowym.
( z blanszować-tzn.-
włożyć opłukany świeży szpinak do wrzącej wody na 1-2 min.
i
odsączyć na sicie).
Można użyć mrożonego
szpinaku, rozmrozić i dodać do posiekanego czosnku na patelnię.
Odparować z niego nadmiar wody a dopiero potem dodać fetę i twaróg. Doprawić.
Odparować z niego nadmiar wody a dopiero potem dodać fetę i twaróg. Doprawić.
Uwielbiam takie naleśniczki :)
OdpowiedzUsuńTe akurat były przyszykowane dla zięcia :)
UsuńUwielbiam takie naleśniczki :)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńChoć za szpinakiem nie przepadam, to te naleśniki mi smakują :)
UsuńNaleśniki zawsze smakują :)
OdpowiedzUsuńOwszem, pod różną postacią - chyba wyniosłam to z domu :)
OdpowiedzUsuń