sobota, 3 stycznia 2015

Piernik

 -
        
       Składniki:
       4 szkl. mąki, 2 szkl. cukru pudru, 2 szkl. mleka, 20 dkg. marmolady, 
       2 jajka, 5 dkg. oleju, 1 przyprawa do piernika, cukier waniliowy,
       -łyżka octu
       -łyżka sody oczyszczonej- dodać na sam koniec tuż przed wlaniem 
       ciasta do formy.

       Wykonanie:
       Wszystkie składniki włożyć do garnka, oprócz octu i sody. 
       Wymieszać dokładnie razem na jednolitą masę.
       Potem dodać łyżkę sody i łyżkę octu, wymieszać i wlać do dwóch
       prostokątnych foremek.
       Piec w nagrzanym piekarniku w 170*C – 40 min.
       Ciasto można przełożyć masą, przecinając je dwa razy 
       w wzdłuż swojej długości.

       Masa:
       na dwie foremki ciasta, ugotować budyń z 3/4 l. mleka
       i 2 małe budynie waniliowe lub kakaowe. Ostudzić.
       Utrzeć 3/4 kostki margaryny lub masła, dodając porcjami 
       ostudzony budyń, dokładnie wymieszać.
       Każdą stronę ciasta najpierw posmarować marmoladą lub dżemem, 
       a potem przełożyć częścią masy.
       Najlepiej gdy ciasto przełożymy masą wieczorem,
       przez noc ciasto nasiąknie i będzie wilgotne.

       Z tych składników, wychodzi dwie prostokątne
       blaszki ciasta. Dno blaszki to: 32 cm.x 9 cm.

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Lubię to ciasto w smaku, może być bez masy - oczywiście dla mnie.

      Usuń
  2. No niestety u mnie w kawalerce piekarnika brak, dlatego na razie spróbuję zrobić naleśniki ze szpinakiem z dołu. Zapowiada się uczta ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Próbuj, mi smakują i są syte. Przepis z jakiejś książeczki z przepisami, przetestowany i dobry.

    OdpowiedzUsuń