niedziela, 27 września 2015
Placuszki z cukinii.
Składniki: (4 porcje ) -
50 dkg. cukinii, 10 dkg. płatków owsianych, 8 dkg. maki, 2 jajka,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka posiekanego świeżego majeranku, sól,
olej do smażenia, natka do dekoracji.
Sos: 35 dkg. jogurtu naturalnego, 4 ząbki czosnku, szczypiorek.
Wykonanie :
Oczyść cukinię, umyj i zetrzyj na grubej tarce. Dodaj płatki owsiane, mąkę, jajka, posiekaną pietruszkę i majeranek.
Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut. W tym czasie przygotuj sos.
Przeciśnij przez praskę czosnek,
szczypiorek posiekaj i wymieszaj z jogurtem. Odstaw do lodówki.
Rozgrzej patelnię z olejem i smaż na niej małe placuszki o grubości ok. 1 cm.
Placuszki wykładaj na półmisek wyłożony papierowym ręcznikiem, tak żeby zebrać nadmiar tłuszczu.
Podawaj z sosem udekorowane natką pietruszki i cienkimi wiórkami (plasterkami) marchewki.
Przygotujesz je krojąc marchewkę wzdłuż obieraczką do warzyw.
Do placuszków możesz też dodać podsmażony boczek, duszone grzyby lub ser żółty.
Mi wyszło 12 szt. małych placuszków. (pełniejsza łyżka stołowa)
Przepis pochodzi z gazety "Tiny" - przetestowany przeze mnie. Według mnie są smaczne.
Ponieważ mamy sezon na warzywa, warto spróbować. :)
Czas przygotowania ok. 50 min.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Proste, jesienne danie. W sam raz na szybki obiadek ;)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z tobą, chwila moment i coś ciepłego mamy :)
OdpowiedzUsuńPlacuszki z cukinii są rewelacyjne :) Zgadzam się na szybki ciepły obiadek jak znalazł ;)
OdpowiedzUsuńCzyżbyś wypróbowała przepis czy masz swój :)
UsuńMuszę wypróbować, bo u mnie jesienią cukinia i dynia to królowe kuchni.
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że z obydwóch mi placuszki smakują - ze śmietaną czy jogurtem :)
OdpowiedzUsuńMam w lodówce cukinię, może jutro zrobię takie placuszki...
OdpowiedzUsuńMam w lodówce cukinię, może jutro zrobię takie placuszki...
OdpowiedzUsuńWarto spróbować, płatki owsiane dają im dodatkowy smak :)
Usuń