sobota, 10 października 2015

Ciasto "pleśniak".




Składniki :
60 dkg. mąki, 35 dkg. cukru pudru, 25 dkg. margaryny, 5 jajek, łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku
do pieczenia, 75 dkg.- 1 kg. jabłek lub 2 szkl. przecieru z jabłek.

Wykonanie :
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, margarynę posiekać razem z mąką.
Dodać żółtka, pół szkl. cukru i wszystko razem połączyć szybko.  Ciasto podzielić na dwie nierówne części - 2/3 i 1/3 ciasta. Mniejszą część ciasta podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao - wyrobić.
Wszystkie części ciasta schłodzić w lodówce co najmniej 30 min.
Blaszkę wysmarować i wyłożyć pergaminem, (kto chce, może wyłożyć dodatkowo boczne części blaszki pozłotkiem -
zapobiega przyklejaniu się ciasta do blaszki).
Obrać jabłka, podzielić na cząstki. Ubić na sztywno z białek i pozostałego cukru - pianę.
Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć na blaszkę (jak zbyt kruche, to wyłożyć rękoma -
jak najkrócej, aby ciasta zbytnio nie ocieplać.
Ułożyć jabłka na cieście, jedno koło drugiego rzędami lub marmoladę.
Na jabłka, zetrzeć na tarce schłodzoną jasną część ciasta. Wyłożyć ubitą pianę na jasne ciasto,
a następnie zetrzeć ciasto z kakao.
Pleśniak piec 40-50 min. w nagrzanym piekarniku do 170 *C.
Jabłka można zastąpić rabarbarem. Ciasto pieczone w blaszce o wymiarach 37 x 26.

       Smacznego!


Dodatkowe zdjęcie, dla ułatwienia pracy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz