sobota, 10 października 2015
Babka "Eska".
Składniki :
20 dkg. mąki pszennej (ok. 1,5 szklanki), 9 dkg. maki ziemniaczanej (ok. 0,5 szklanki),
6 jajek, 20 dkg. cukru pudru (ok. 1 szklanka), stopiona kostka masła, 1 cukier waniliowy,
2 łyżeczki kakao, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier puder do posypania.
Wykonanie :
Formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Jajka ubić z cukrem, aż masa podwoi objętość. dodać oba rodzaje mąki - przesiewając przez sitko
i proszek do pieczenia, wymieszać. Nadal mieszając dodawać stopniowo masło i cukier waniliowy.
2/3 ciasta wlać do formy, a resztę ciasta wymieszać z kakao.
Ciemne ciast wylać na jasne, robiąc ozdobne zygzaki.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Piec 45 - 50 min. w temp. 170*C. Ciasto lubi wypływać ze środka ciasta podczas pieczenia,
dlatego ja piekę 50 min. w swoim piekarniku.
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Taka mniej więcej kolejność. Średnica formy 21 cm. - wysokość 11 cm.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda baaardzo apetycznie :) Już sobie wyobrażam jak fantastycznie smakuje. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Mimo, że nie ma żadnych dodatków w środku, to ją lubię w smaku.
OdpowiedzUsuńKawałek babki, kubek mleka... czego chcieć więcej?
OdpowiedzUsuńMasz rację :) Ale ja z reguły ciasto popijam zieloną herbatą .
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona babka, smaczna i bez kremu. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ja także taką właśnie lubię.
OdpowiedzUsuńWspaniała baba! :>
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Nie wiem czemu, ale smak zwykłej babki mi odpowiada.
OdpowiedzUsuńZa babkami niestety nigdy nie przepadałam... :(
OdpowiedzUsuńDziękuję :) No cóż szkoda, ja tą lubię - jej smak plus herbatka :)
OdpowiedzUsuń