Ciasto korzenne-składniki:
1/2 kost. margaryny (roztopić), 2 jajka, 25 dkg. cukru pudru, 200 ml. mleka, 1 łyżeczka sody,
40 dkg. mąki pszennej, 1,5 łyżki kakao i przyprawy do piernika.
Ciasto serowe-składniki:
1/2 kg zmielonego twarogu, 4 jajka, 1/2 szkl. cukru pudru, 1/2 kost. margaryny (roztopić),
2 łyżki budyniu waniliowego (w proszku), olejek waniliowy.
- Ciasto korzenne: rozpuścić margarynę, ostudzić. Jajka ucieram z cukrem, dodaję przesianą mąkę, sodę, kakao, mleko i przyprawę do piernika. Wlewam margarynę i mieszam wszystko razem.
- Ciasto serowe: margarynę rozpuszczam, studzę. Jajka oddzielam, białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ucieram z cukrem, dodaję twaróg, budyń i margarynę. Dokładnie wszystko wymieszać. Połączyć pianę z białek z masą serową.
- Blaszkę wykładam pergaminem. Włączyć piekarnik na 180*C.
- Wylewam ciasto korzenne na blaszkę - zostawiając 3-4 łyżki ciasta do dekoracji góry ciasta.
- Na to wylewam ciasto serowe, a na nie pozostawione ciasto korzenne (nakładać małą łyżeczką kleksy po cieście, wedle swojej fantazji).
- Ciasto wstawić do piekarnika na 60 min.
- Po upieczeniu można posypać ciasto cukrem pudrem.
Smacznego życzę!
P.s.- do tego ciasta użyłam gotowego naturalnego serka- 2 opakowania (zmielonego, 1 op. 330g.).
Nie zwiększałam żadnych składników ciasta, ani nie zmniejszałam.
Jedynie do masy serowej dodałam,
cukier waniliowy do żółtek zamiast olejku. Użyłam blaszki o wymiarach 23 x 38 cm,
blaszka ma 4,5 cm.
wysokości i takie było wysokie ciasto. Zwykle ciasto piekę ok. 45 min. - to piekłam
50 min. w 180*C.
Ciasta ucieram w osobnych garnkach, dopiero łączę na blaszce.
Życzę smacznego - ciasto z korzenną nutą - polecam. Przepis z gazety "Tina"- przepis czytelniczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz