piątek, 27 grudnia 2013

Święta - keks.





Ciasto - składniki:
30 dkg.mąki, 20 dkg. cukru pudru, 20 dkg. masła, 4 jajka, 1,5 dkg. proszku do pieczenia.
Bakalie - składniki:
10 dkg. rodzynek, 5 dkg.fig, 10 dkg. migdałów lub orzechów włoskich, 5 dkg. smażonej skórki
pomarańczowej, 10 dkg. owoców w cukrze.


Bakalie umyć, osuszyć, posiekać na drobną kostkę i obtoczyć  w mące.
Włączyć piekarnik, aby się nagrzał.
Jajka oddzielić: żółtka od białek, ubić białka na sztywną pianę.
Masło utrzeć, dodając cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia (przesiać przez sitko).
Wymieszać dokładnie. Dodać bakalie i wymieszać. Masę wyłożyć do formy wysmarowanej
masłem i wysypanej tartą bułka, Piec 1 godz. w tem. 190*C.

                                                                                          Smacznego.



Rada: przepisy różnią się rodzajem i ilością dodanych bakalii.
Im więcej użyjemy bakalii, tym więcej trzeba dodać proszku do pieczenia.
Ja piekłam 50 min. w 190*C, inaczej by się przypalił. Różne mamy piekarniki, każdy wie ile
mniej więcej piecze swoje ciasto. Ciasto co roku wychodzi jednakowo.
Przepis pochodzi z gazetki ze sklepu "Albert"- 2001r. ,która miała zamieszczone kilka przepisów.
Dodałam proste zdjęcia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz