sobota, 4 stycznia 2014

Święta - makowiec.



Ciasto - składniki:
25 dkg.margaryny, 40 dkg. mąki, 6 dkg. cukru pudru, 5 dkg. drożdży, 3 jajka,
3 łyżki śmietany gęstej, skórka otarta z cytryny.

Mak - składniki:
50 dkg. maku, 1 szkl. cukru pudru, 3 małe jajka lub 2 duże, olejek migdałowy, 5- 10 dkg. rozpuszczonej margaryny,
bakalie o ile ktoś chce: rodzynki, skórka pomarańczowa, migdały (pokroić, obsypać mąką).

Ciasto wyrobić wieczorem lub z samego rana, aby było minimum 3 godz. schłodzone.
Mąkę przesiać na stolnicę, rozkruszyć z nią drożdże, posiekać margarynę, dodać cukier, całe jajka
i  wyrobić bardzo krótko nożem, a następnie rękami. Włożyć do woreczka foliowego zawiązać
i włożyć do lodówki do schłodzenia ( może być na całą noc).

Mak przepłukać, zalać wodą i parzyć do wyparowania wody. Zmielić dwa razy w maszynce.
Całe jajka ubić z cukrem, dodać zmielony mak, stopioną margarynę i bakalie.
Kto lubi to olejek migdałowy.
Wszystko dokładnie wymieszać. Włączyć piekarnik na 170*C.
Ciasto podzielić na trzy części, każdą rozwałkować na prostokąt i wyłożyć na nie 1/3 maku.
Zwinąć w rulon, zdusić końcówki i łączenie ciasta. Łączenie ciasta dać na spód blaszki.
Zawinąć makowce w pozłotko lub pergamin. Można lekko posmarować jajkiem, ale trzeba uważać
aby nie przykleiło się do pergaminu.
Albo polukrować dopiero jak się upieką. Piec 40 min. w 170*C.
Z tego ciasta wychodzi 3 makowce. Zamieściłam proste zdjęcia.
Smacznego!

P.s. - ten przepis dostałam od rodziny i tak go przygotowuję. Czasami z lukrem lub bez, do wyboru.
Dowolność w wyborze bakali. Piekę wszystkie za jednym razem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz