niedziela, 19 stycznia 2014

Święta - zupa grzybowa.








Składniki:
30 dkg.grzybów leśnych, 2łyżki oliwy, 4 pomidory, 1 cebula, 6 ziemniaków, 2 kostki bulionu, 
1 marchewka, 1 łyżka mąki, 3łyżki śmietany, sól, pieprz, natka pietruszki.

Grzyby oczyścić, pokroić na kawałki i obsmażyć na oliwie. Pomidory umyć, naciąć skórkę na wierzchołku 
i od spodu, sparzyć wrzątkiem - potem zimną wodą. Zdjąć skórkę, pokroić na kawałki. 
Cebulę, obrać posiekać na drobno.
Kostki bulionu rozpuścić w 1,5 l. wrzątku, wrzucić pokrojone ziemniaki, marchewkę i grzyby, ugotować.
Przyprawić do smaku. Podsmażyć cebulę, dodać pomidory, poddusić - zaprawić śmietaną i mąką, wymieszać. 
Włożyć do zupy, zagotować - posypać, pociętą natką pietruszki.

Smacznego!


P.s.  - W zimie robię z zamrożonych świeżych grzybów.
Na noc wyciągam do odmrożenia, rano przygotowuje zupę. Podano, że przepis jest na 6 porcji.
Przepis odpisany z książki -  "Kuchni polskiej" -  wydanej przez gazetę -" przyjaciółki".
Ja na zimę grzyby przyniesione z lasu, czyszczę, przygotowuję wodę, solę, wrzucam listek laurowy, 
ziele angielskie, zagotowuję. Na wrzątek wrzucam pokrojone lub całe mniejsze grzyby na 1-2 min po zagotowaniu. 
Wylewam na sitko i studzę polewając je zimną wodą. Pozostawiam do całkowitego ostygnięcia. 
Potem porcjuję i wkładam do woreczków jako jedną porcję.  Zamrażam.
Takie właśnie mam na zupę na wigilię. Kilka zdjęć.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz