sobota, 4 stycznia 2014

Święta - moczka.

"Deser" - specjał śląski.




Moczka piernikowa - składniki.
4 szkl. kompotu (najlepiej wieloowocowego np. z jagód, czarnej porzeczki, agrestu, truskawek),
5 dkg. płatków migdałowych, 3 dkg.łuskanych orzechów włoskich, 3 dkg. orzechów laskowych,
5 dkg. rodzynek, 5 dkg. suszonych moreli, 10 dkg.suszonych śliwek, 10 dkg. suszonych jabłek,
10 dkg. suszonych gruszek, 20 dkg. piernika (specjalnego ze sklepu do moczki),
1/3 tabliczki czekolady deserowej, sok z 1/2 cytryny, 1 mandarynka do przybrania.


Wszystkie bakalie pokroić na drobno lub wedle uznania.
Piernik pokruszyć, zalać zimną wodą, odstawić aby zmiękł. Kompot (wraz z owocami)
wlać do garnka 3 litrowego i mocno podgrzać lecz nie zagotować.
Dodać pokrojone bakalie oraz suszone pokrojone owoce.
Gotować pod przykryciem na małym ogniu tak długo, aż owoce będą miękkie.
Namoczony piernik przetrzeć przez sitko, dodać do kompotu. Gotować jeszcze 15 min.
( od czasu do czasu mieszając aby nie przywarło do dna garnka).
Wrzucić kawałki czekolady, wlać sok z cytryny, zagotować.
Przed samym podaniem dodać do kompotu cząstki mandarynki.
Smacznego!

P.s. - mogę doradzić, aby orzechy drobno pokroić lub je wałkiem stłuc na drobno-wtedy nie będzie
trzeba długo gotować. Bo choć pod przykryciem, ubywa kompotu i trzeba nim uzupełnić całość,
aby nie była moczka zbyt gęsta. Inni tylko zagotowują, przyprawiając piernikiem, czekoladą
i sokiem z cytryny, a bakalie pozostawiają do gryzienia w moczce. więc interpretacja dowolna.
Tak ja pokroiłam.
Ja wypróbowałam ten przepis z gazety  "Chwila dla ciebie" z roku 2000. - posmakowało nam,
więc pozostała z nami jako deser na wigilię i święta. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz