wtorek, 10 grudnia 2013

W-Z z kaszy manny.





Ciasto-składniki:
10 dkg. margaryny (roztopić), ostudzić, dodać 2 łyżki miodu.
3 szkl. maki, 1 szkl. cukru pudru, 1 łyżeczka sody, 2 jajka.

Krem-składniki jedna porcja:
1/2 l. mleka + 4 łyżki kaszy manny, ugotować na gęsto.
15 dkg. masła, 1/2 szkl. cukru pudru-utrzeć razem, dodać do ostudzonej kaszy i wymieszać dokładnie.      
= na ten przepis najlepiej 1, 1/2 do 2 porcji kremu = wtedy ciasto nie jest za suche.

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier, jajka, sodę i rozpuszczoną margarynę z miodem.
Zagnieść ciasto, nie za długo. Uformować z ciasta wałek, podzielić go na 3 części.
Przygotować blaszkę bez jednego brzegu, posmarować i wyłożyć pa-złotkiem.
Włączyć piekarnik na 170*C. W tym czasie rozwałkować 1-szą cz. ciasta cienko na blasze,
najlepiej wałkiem bez uchwytów lub butelką, wtedy można dotrzeć do brzegów blaszki.
Upiec na złoty kolor.
Ciasto może się kleić, więc tylko trochę oprószyć mąką wałek i dokończyć wałkowanie ciasta.
Zrobić tak z następnymi częściami ciasta. Gdy ostygną, pościągać z niego pa-złotko, uważając
aby nie pękło ciasto. Ciasto jest sztywne i cienkie.
W tej samej blaszce ułożyć 1-szą cz. ciasta i posmarować połową kaszy.
Na to położyć 2-gą cz. ciasta, posmarować resztą kaszy i przykryć 3- cz. ciasta.
Tak złożone ciasto wkładam do dużej reklamówki, zawijam szczelnie na jakieś 3-4 godz.
Potem przekładam do lodówki.
Najlepiej to ciasto zrobić dzień wcześniej, wtedy dobrze namięknie.
Pokroić i posypać cukrem pudrem.


                       Smacznego!


P.s.- składniki tego ciasta to jedna porcja, ja robię półtorej porcji na blaszkę, aby było trochę grubsze.
Wymiary blaszki to 40 x 26 cm. Ciasto jest słodkie, ale dzieci za nim przepadają.
Gdy były małe często je robiłam, gdyż nie piły kaszy z mlekiem, to była taka mała alternatywa.
Gdy nasiąknie prawie samo się rozpływa w ustach i szybko znika,
w każdym bądź razie u nas. Kilka zdjęć.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz