sobota, 30 listopada 2013

Wiśniowiec.





Ciasto - składniki:
30 dkg. margaryny, 25 dkg. cukru pudru, 25 dkg. mąki pszennej, 6 jajek, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
1 płaska łyżeczka amoniaku, 1 cukier waniliowy, 2 płaskie łyżki kakao, 1/2 szkl.orzechów mielonych.

Masa wiśniowa:
1 litrowy słoik kompotu z wiśni, 2 galaretki wiśniowe.

Masa cytrynowa:
1 opakowanie śmietany "Śnieżki", 1/2 szkl. słodkiego mleka, 1 galaretka cytrynowa (rozpuszczona
w 1/2 szkl. wody).

Ciasto - wykonanie - Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku, cukier waniliowy,
mąkę z proszkiem do pieczenia i amoniakiem. Na końcu dodać pianę z białek ubitą na sztywno.
Ciasto podzielić na trzy części.  Jedna część biała - do drugiej dodać kakao, - do trzeciej orzechy.
Każde ciasto upiec osobno - takiej samej wielkości blaszka.
Piec około 15 - 20 min. w tem. 170 *C.

Masa wiśniowa - Kompot przecedzić, wiśnie wydrylować, kompot uzupełnić wodą do 3/4 wysokości słoika,
zagotować i rozpuścić galaretki wiśniowe. Gdy galaretki zaczną tężeć, dodać wydrylowane
wiśnie i wymieszać.
Wyłożyć galaretkę na jasne ciasto i przykryć plackiem orzechowym.

Śmietanę "Śnieżkę" ubić z zimnym mlekiem, dodać tężejącą galaretkę cytrynową.
Ubitą Śnieżkę wyłożyć na ciasto orzechowe i przykryć ciastem kakaowym.
Zrobić polewę i posmarować nią ciasto.
Te ciasto najlepiej zrobić na wieczór, aby poszczególne partie ciasta dobrze się z sobą  połączyły.
Dodatkowo przez noc zmięknie.

                Smacznego!

P.s. -proszę, się nie wystraszyć, że upieczone ciasto jest twardawe. Przełożone masami,
zostawione w lodówce na noc - zmięknie.
Dół blaszki 37 x 26 cm.
Wypróbowane ciasto pochodzi z książki "Nowe przepisy" - siostry Anastazji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz