niedziela, 10 listopada 2013

Marataniec.

Inaczej -sernik.




Składniki ciasta:

4 jajka, 1 margaryna, 3 szkl. mąki, 25 dkg. cukru pudru (z tego 8 dkg. do piany), 1 kisiel czerwony,
40 dkg. marmolady, 0,5 proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 2 łyżki kakao, 1 łyżka octu.

Twaróg:
1 kg. twarogu pół tłustego, 2 jajka, 3/4 kost. masła, 1 szkl. cukru pudru, 1 lub dwa budynie
( zależy jakiego twarogu użyjemy-zbitego czy luźnego).
Mielimy twaróg, najlepiej dwa razy lub kupujemy gotowy wyrób odpowiedni wagowo.

Wykonanie :
Mąkę, proszek do pieczenia, margarynę cukier żółtka, ocet - z tego wyrobić ciasto.
Podzielić na 3 części: jedną część połączyć z kakao.
Wstawić na 3 godz. do lodówki.

Zmiksować masło z cukrem i dodać jajka. Następnie dodać budyń i twaróg, razem dokładnie
wyrobić masę.
(Jeśli dodajemy gotowy zmielony twaróg, można dodać same żółtka - bez białek do twarogu).
Białka ubić na sztywną pianę dodając po trochu cukru ( w sumie 8 dkg.), na koniec wsypać
kisiel i razem wszystko wymieszać.
Włączyć piekarnik na tem. 170*

I-cz. ciasta wyłożyć na posmarowaną i wyłożoną pergaminem blaszkę (można rozwałkować
lub wylepić ręką ciasto) - następnie posmarować marmoladą.
II cz. ciasta z kakao, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami na marmoladę (lub rwać drobne kawałki ciasta,
 równomiernie rozkładając na całej blaszce).
Na to wykładamy twaróg, wyrównujemy całą powierzchnię -
(można dodać na ser odsączone brzoskwinie). Na twaróg układamy ubitą pianę z kiślem.
III-cz. ciasta ścieramy na tarce na pianę, rozkładając na całej powierzchni.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 40 min.
Używam blaszki na 38x23 cm.

Życzę smacznego!

p.s. choć zdarza mi się korzystać z gotowego twarogu w kubełkach do wypieku, to zdecydowanie
wolę całkiem zwykły twaróg. Całkowicie inaczej smakuje. Ale z gotowego wyrobu, mamy bardziej miększy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz