Składniki ciasta biszkoptowego:
8 jajek, 20 dkg. cukru kryształu, 6 łyżek mąki, 4 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa jabłkowa:
1 kg. jabłek, 2 galaretki, 1 łyżka masła.
Masa budyniowa lub gotowy budyń w proszku:
1/2 litra mleka, 1/2 szkl.cukru, 2 żółtka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki maki ziemniaczanej,
1 kotka masła.
Składniki na ciasto podzielić na pół, upiec dwa biszkopty:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier-ubijamy do jego rozbicia i żółtka.
Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, na końcu kakao i lekko wymieszać szpatułką.
Między czasie włączyć piekarnik na 160-180*C, aby się nagrzał.
Formę wykładam pergaminem, wylewam ciasto-wyrównując go na blaszce.
Wkładamy ciasto z formą do nagrzanego piekarnika na ok. 25-30 min.
Masa jabłkowa: jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, masło roztopić-dodać jabłka,
chwilę smażyć dodać suchą galaretkę, wymieszać i jeszcze chwilkę smażyć.
Wyłączyć zostawić do wystudzenia.
Masa budyniowa: z 1/2 litra mleka odlać trochę do kubka aby rozrobić składniki - resztę mleka
z cukrem zagotować. Do kubka dodajemy łyżkę cukru, żółtka i obie mąki - dobrze razem wszystko wymieszać -
wlać do gotującego się mleka, zagotować. Zostawić do ostudzenia.
Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń, wymieszać na jednolitą masę.
Przełożenie ciasta: biszkopt ciemny - masa jabłkowa - masa budyniowa - biszkopt ciemny - polewa.
Te ciasto najlepiej zrobić wieczorem i włożyć go do lodówki, aby mogło nasiąknąć i razem dobrze się połączyć.
Smacznego!
p.s. ja ciasto robię w tych samych proporcjach, natomiast masę jabłkową i budyniową
1 i 1/2 porcji na wielkość blaszki - 37 x 26 cm. Kakao na jedno ciasto 1-ną do półtorej łyżki.
Do budyniu daję połowę cukru, żeby było mniej słodkie. Na 1/2 litra mleka daję 1 i 1/2 torebki budyniu jeśli z gotowego robię.
Na półtorej porcji budyniu tylko 3/4 kostki masła.
Moja polewa: 2 łyżki margaryny, 2 łyżki mleka, 1/2 szkl. cukru pudru, 2 łyżki kakao - rozpuszczam
mieszając do połączenia składników, zagotować krótko. Polewę lekko przestudzić polać ciasto.
Przepis wypróbowany z książki "Nowe przepisy" - siostry Anastazji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz