Składniki:
1/2 kg. mąki, 1/2 kg. twarogu, 1/4 kg. cukru puder, 3 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
pół łyżeczki sody oczyszczonej, starta skórka z cytryny.
cukier puder do posypania.
Ciasto;
Twaróg mielimy, wykładamy wszystkie składniki na stolnice.
Przesiewamy mąkę przez sitko, dodajemy twaróg, cukier puder, proszek do pieczenia i sodę .
Robimy małe wgłębienie i dodajemy jajka. Najpierw nożem łączymy składniki, a potem krótko
wyrabiamy rękami ciasto. Można ciasto przeciąć na pół i każdą część osobno wyrobić - jest lżej.
W czasie wyrabiania ciasta starajmy się nie podsypywać zbyt dużo mąki, gdyż może być potem twarde.
Ciasto porcjami rozwałkujemy na grubość 0,5 cm. - wykrawamy literatką krążki, a środek
wycinamy kieliszkiem.
Przygotowujemy garnek z olejem i stawiamy na palniku. Ja jeszcze obieram 1-nego ziemniaka,
kroję go na kawałki jak na frytki i przy każdym razowym wkładaniu porcji krążków daję dwa
kawałki ziemniaka, aby zapobiec wytwarzaniu się piany i jej unoszeniu do góry podczas smażenia.
Smażymy na złoty kolor z dwóch stron. Po wyciągnięciu można ułożyć na ręczniku papierowym,
aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Układamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem po wierzchu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz