niedziela, 16 października 2016

Murzynek





Składniki na jedną porcję: 
1kost. margaryny, 4 łyżki wody, 1 1/2 szkl. cukru pudru, 3 łyżki kakao
 – te składniki zagotować w garnku i ostudzić.

dodatkowo: 3 jajka, 1 1/2 szkl. mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Z ostudzonej polewy odlać pół szkl.- na później jako polewa ciasta, 
albo pozostawić całość do ciasta (ja z reguły zostawiam).
Jaka oddzielić – żółtka od białek. 
Ubić pianę z białek na sztywno ze szczyptą soli. 
Żółtka dodać do polewy, wymieszać. 
Przesiać mąkę przez sitko, dodać razem z proszkiem do pieczenia – 
wymieszać powoli dodając po łyżce piany, aż do skończenia. 
Dokładnie wszystko razem połączyć.
Włączyć piekarnik, ustawić na 170*C - nagrzać.
Wysmarować blaszkę keksową: wyłożyć boki krótkie pa-złotkiem, 
a następnie blaszkę pergaminem. Wlać ciasto do formy i piec – 45 min.
Po ostudzeniu, polać ciasto polewą czekoladową.

Polewa: 
1/3 kost. margaryny, 4 czubate łyżki cukru pudru, 1 czubata łyżka kakao, 
1 łyżka wody. Wszystkie składniki wymieszać i rozpuścić podgrzewając - nie gotować.

5 komentarzy:

  1. Prosty przepis, może wypróbuję :)
    pozdrawiam Noworocznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapytam, a co z odłożoną częścią ciasta? dodać do składników polewy?

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję i życzę pomydlnepo Nowego Roku ��. Odłożona cześć idzie na ciasto jako polewa. Ja wykorzystuje całość ciasta, rezygnuje z polewy i mniej slodze odtatnio. Zaznacze w przepisie.

    OdpowiedzUsuń
  4. A żółtka dodać do polewy czy raczej do ciasta?

    OdpowiedzUsuń