niedziela, 16 października 2016
Murzynek
Składniki na jedną porcję:
1kost. margaryny, 4 łyżki wody, 1 1/2 szkl. cukru pudru, 3 łyżki kakao
– te składniki zagotować w garnku i ostudzić.
dodatkowo: 3 jajka, 1 1/2 szkl. mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Z ostudzonej polewy odlać pół szkl.- na później jako polewa ciasta,
albo pozostawić całość do ciasta (ja z reguły zostawiam).
Jaka oddzielić – żółtka od białek.
Ubić pianę z białek na sztywno ze szczyptą soli.
Żółtka dodać do polewy, wymieszać.
Przesiać mąkę przez sitko, dodać razem z proszkiem do pieczenia –
wymieszać powoli dodając po łyżce piany, aż do skończenia.
Dokładnie wszystko razem połączyć.
Włączyć piekarnik, ustawić na 170*C - nagrzać.
Wysmarować blaszkę keksową: wyłożyć boki krótkie pa-złotkiem,
a następnie blaszkę pergaminem. Wlać ciasto do formy i piec – 45 min.
Po ostudzeniu, polać ciasto polewą czekoladową.
Polewa:
1/3 kost. margaryny, 4 czubate łyżki cukru pudru, 1 czubata łyżka kakao,
1 łyżka wody. Wszystkie składniki wymieszać i rozpuścić podgrzewając - nie gotować.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Prosty przepis, może wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam Noworocznie.
Zapytam, a co z odłożoną częścią ciasta? dodać do składników polewy?
OdpowiedzUsuńDziękuję i życzę pomydlnepo Nowego Roku ��. Odłożona cześć idzie na ciasto jako polewa. Ja wykorzystuje całość ciasta, rezygnuje z polewy i mniej slodze odtatnio. Zaznacze w przepisie.
OdpowiedzUsuńA żółtka dodać do polewy czy raczej do ciasta?
OdpowiedzUsuńWitaj, żółtka idą do ciasta 🙂.
Usuń