sobota, 8 października 2016

Sernik czarno-biały z brzoskwiniami.




Ciasto:
2 szkl. mąki, pół szkl. cukru pudru, 20 dkg. margaryny Kasi, 2 żółtka, 1 łyżeczka proszku
do pieczenia, 2 łyżeczki kakao.

Masa serowa:
80 dkg. twarogu ( dwa razy zmielonego ), 6 żółtek, 4 białka, ok. 2/3 szkl. cukru pudru,
3/4 kostki masła, 1 budyń śmietankowy, 1 puszka brzoskwiń.

Pianka: 4 białka ubić na sztywno z 2/3 szkl. cukru pudru. Pod koniec ubijania dodać budyń
i wymieszać.  Brzoskwinie odcedzić na sicie.

Mąkę przesiać na stolnicy, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto nożem lub siekaczką,
potem zlepić szybko rękoma.
Podzielić na dwie nierówne kulki - większą na dół blaszki, mniejszą na górę ciasta -
jako kruszonkę. Wstawić na 30 min. do zamrażalnika.

Ser zemleć dwu-krotnie.Tłuszcz utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.
Dodać żółtka, wymieszać. Następnie dodawać po 2-3 łyżki sera do wyczerpania.
Dodać budyń i wszystko razem wymieszać.
Blaszkę wysmarować tłuszczem i wyłożyć pergaminem. Ja krótsze boki blaszki wykładam
pozłotkiem. Około 2/3 ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na blaszkę.
Wyłożyć połowę sera, na niego położyć osączone, przekrojone brzoskwinie
i przykryć je drugą połową sera.
Na górę wyłożyć piankę, a na nią zetrzeć równomiernie resztę ciasta.
Piec około 50-60 min. w temperaturze 180-200*C. W zależności od piekarnika.

Podana jedna porcja ciasta. Ja piekę półtorej porcji w blaszce o wymiarach 26 x 38 cm.

2 komentarze:

  1. Na pewno wypróbuję ten przepis. Lubię wszystko co zawiera ser. ten serniczek wygląda intrygująco.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis dostałam od chrzestnej, jest miękki i różne smaki przy tym. Bardzo go lubię :)

    OdpowiedzUsuń