niedziela, 16 października 2016

Mufinki z kefirem






Składniki sypkie:
2 szkl. mąki, 3/4 szkl. cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 

razem wymieszać. 
Składniki mokre:
1 jajko roztrzepać, 1 szkl. kefiru, pół szkl. oleju - dokładnie wymieszać.


Mokre składniki dodać do suchych, niezbyt dokładnie wymieszać.
Rozłożyć po większej łyżce ciasta do papierowych foremek, upiec.
Włączyć, nagrzać piekarnik na 200*C . Piec 20 minut.  ok.12 szt.

Jeśli ciasto jest za gęste, dodać kefiru lub mleka ( zależy od mąki ) 

- ale ciasto nie może być za bardzo gęste.
Przepis pochodzi z internetu - dostałam od córki. Szybko można je zrobić.
Przypominają mokrą babkę z nutą lekkiej kwasowości.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz